Csapongások az orosz zene világában külföldiként, külföldről

Inosztranyec

Inosztranyec

Indítóposzt, avagy hello world! Mi az hogy "inosztranyec"?

2021. március 01. - Inosztranyec

Üdv mindenkinek! Már amikor a blog nevét kiválasztottam, eszembe jutott a dal, amiről ez a poszt szólni fog. De előbb egy-két szó rólam.

Még abban a korban születtem, amikor általános iskolában az idegen nyelv az egyenlő volt az orosszal. De az orosz nyelv oktatása már nem tartott ki nyolcadik végéig, a rendszerváltozás könyörtelenül elsöpörte azt. Nem sajnáltuk. Buktatós tantárgy volt, és a nyelvnek hasznát venni csak nyomokban sikerült...

Mintegy húsz év elteltével, ingyenes nyelvtanulási lehetőség keretében az orosz mellett döntöttem. Miért is ne egy szláv nyelv, főleg, ha még emlékszem az írásra? Azóta is imádom, hogy, egy szlovák kávéautomata előtt állva ki tudom választani a tejmentes (avagy nem fosatós) opciót, megértem, hogy a pultos mennyi pénzt akar a vágott sörért cserébe, vagy egy horvátországi nyaraláson kapásból látom, melyik csipsz a sajtos.
Az újrakezdett nyelvtanulásba rögtön beleszőttem az orosz/szovjet/posztszovjet zenék, filmek felderítését... 


Így jutunk el a mai dalhoz, ami már elég régen felkerült a radarra és most a címe miatt jött kapóra. Előadója Valerij Meladze, а címe pedig Иностранец (inosztranyec), ami annyit tesz: külföldi. Ezzel megvolt a nyelvlecke, és a blog nevének magyarázata egyben.
Valerij és bátyja Konsztantin Meladze a volt Szovjetúnióban, Grúziában születtek, egy zenekarban együtt kezdték a pályát, és azóta is egymást kiegészítve dolgoznak: Konsztantin dalt szerez, Valerij elénekli. Valerij Meladze különösebben nem kedvencem, de a Voice orosz kiadásában is feltűnt zsűritagként, ebben a szerepében terveim szerint még fogunk vele találkozni. Ennél többet most róluk nem, jöjjön a dal.


Még egy fejezetet ide akarok vetni a dal későbbi életéből. 2020-ban a Ты супер! (Szuper vagy!) nevű, kifejezetten nehéz sorsú (elárvult, elhagyott, intézetben élő és örökbefogadott) gyerekek részére szervezett tehetségkutatóban a 14 éves Denberel Oorzsak jelentős sikert aratott a dallal, úgy a zsűrinél, mint a közönségnél. A srác a távoli Тыва (Tuva) területről származik, és némi "otthoni" torokénekléssel fűszerezte fel az egyébként elég népszerű szerzeményt.



(A video csak a Youtube felületén megtekinthető - direkt link: https://youtu.be/Y0RLzK80IcU)

Akkor hát, ennyi elsőre. Ha valakinek véletlen kedve támadt a Meladzék zenéjét felderíteni, itt elkezdheti:
Meladzeofficial Youtube csatorna.

Ezzel megvolt az első poszt. Rögtön sikerült belenyúlni az Oroszországra jellemző etnikai sokszínűségbe, bedobni egy dalt, ami a könnyűzenei örökségük része, és egy jó kis TV-showt is bevezetni, amivel még terveim vannak a későbbiekben.

A bejegyzés trackback címe:

https://inosztranyec.blog.hu/api/trackback/id/tr1916444936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása