Csapongások az orosz zene világában külföldiként, külföldről

Inosztranyec

Inosztranyec

Slava Marlow: az egyszerű beat nem szégyen

Avagy a zenei fastfood egyik orosz mesterszakácsa

2021. március 09. - Inosztranyec

Gyakran lehet olvasni arról hogy a trendeket Oroszországban az elektronikus tánczene és különféle hip-hop, rap műfajok uralják. Ma egy olyan arcot nézünk meg közelebbről, aki ebben a közegben vált sikeres beatmakerré és producerré.

Tekintsük is meg rögtön ezt a videót, ami csak március 8-án jött ki a Youtube-on, és hét óra múlva másfél millióan nézték meg. Engem ez már nem lepett meg... A klip maga kicsit meglepett, ugyan arról szól a dal, hogy "úgy ész mint a tűz", de nem számítottam erre, ez egy újabb lépés előre.

Ja, egy apróságot elfelejtettem: ugyanennek a dalnak egy másik verziója egy minimál, animációs klippel kijött két hete, és már 6,4 milliószor megnézték... Ki ő?

slava1.png

Slava Marlow mint Artyom Artyomovics Gotlib kezdte földi pályáját, 1999-ben, Novoszibirszkben született. Szülei kiskorában elváltak, anyjával élt. Némi zeneiskolai képzést is kapott, zongorán és szaxofon is tanult játszani. Pontosan meg nem mondom mikor, de egyszer csak elkezdte a Slava Marlow nevet használni, amit főként az motivált, hogy apja elhagyta őket. Évekkel később egy videóban elmesélte a történetet, valamint azt, hogy már nem neheztel apjára semmiért.
2015-től kezdett beatmakerként tevékenykedni. 2016-ban indította el Youtube csatornáját. 2019-ben Szentpétervárra költözött, Mozi és televíziós producer szakon kezdett tanulni.

 

platin.png

2019-ben ismerkedett meg az akkor már népszerű Alisher Morgenshtern-nel (MORGENSHTERN néven elérhetőek munkái a Youtube-on, rapper, a képen a magasabbik napszemcsis, a kisebbik napszemcsis meg Slava). Slava egy kibocsátott zeneszámmal és annak videójával üzent Morgenshtern-nek, hogy "na gyerünk, csináljunk valamit együtt".
Morgenshtern-nek megtetszett az ötlet, és szintén egy videóüzenettel válaszolt, hogy ő tehetséget szimatol, és ő azt nagyon szereti. Hamarosan el is indult a közös munka, ami odáig fajult, hogy közösen béreltek egy jókora házat Moszkva külsőn valahol.
A közös munka eredménye a "Легендарная пыль"/"Legendás por" album volt.

Slava csatornáján elérhetőek a videók az album készítéséről. Az album (nem túl sok időt igénylő) munkálatait ugyanis gyakorlatilag végig közvetítették Youtube-on, élőben.

A sikerre jellemző - nem tudom ezt pontosan hogyan számolják ki arra - az album összes dala külön-külön megugrotta a platinalemez kvalifikációt, elsőként Oroszországban. 22 platinalemezt söpörtek be.

  
Slava közben saját számokon is dolgozott. Igen népszerűvé vált az alábbi dala, amelyet egy tragikus balesetben meghalt iskolatársnője, első "barátnője" emlékére írt. (Novoszibirszkben, talán 2010-ben, autóbusz és valami 5-6 személyautó ütközött, sok gázolaj folyt ki, lángra kapott minden, és a kislány bent égett a közvetlenül a busz előtt beszorult autóban..). A dalt saját csatornáján nem is publikálja, ha jól látom,de számos helyen elérhető.

 Morgenshternen kívül a szcéna számos előadójával dolgozott már. Az alábbi dal részleteibe a TikTok-on futottam bele.. Nem csoda, ugyanis, a dalra rekordszámú, 3,2 millió videót rögzítettek a TikTok-on:
"Gucci, Prada, Louis',
rajtam csak Fendi hoodie.."

Rakhim - Fendi:

Slava, mint feljebb említettem, annak ellenére, hogy elég érdekes arcokkal dolgozik, vagy akár élt is együtt, egy normális emberke. A saját vlog videóit általában káromkodásmentesen oldja meg, különösebben nem él önpusztító életet. Én egyszer egy téli hétvégét rászántam némi szemezgetésre az ott összegyűlt változatos anyagokból. Ezekből állt össze az is, hogy általában időszakokra célokat tűz ki maga elé, és dolgozik is értük: egyik első fogadalma volt, hogy a siker érdekében az előtte álló évben minden nap összedob egy beat-et, mert értelemszerűen, több próbálkozásból többre fog jutni... és a legjobbakat fogja publikálni. Későbbi fogadalmai már magasabbra céloztak: többek közt kitűzte, hogy csinál egy slágerlistavezető dalt, mert az kell, hogy komolyan vegyék, és kész. Ebből lett az alábbi dal tavaly, ami el is érte a célt. A dal témája egy döglött kapcsolat, ahol a nő inkább a pénzre bukik, az üres zsebű pali meg italba fojtja a bánatát, és fogadkozik, hogy lesz még neki pénze, és akkor majd....

 Csak egy kis visszakanyarodás Morgenshternhez. Slava ezen a 2019-es Morgenshtern koncerten ott ugrál egy kockás nadrágban. A videó csak azért van itt, hogy illusztrálja a népszerűséget és energiát amit ez a zene hordoz, főleg ha egy kicsit felzsírozzák még élő gitár és dobok formájában. A dal egyébként egy egyszerű hencegő dal: Morgenshtern elmeséli, hogy ő milyen faszagyerek, mert sok pénzt keresett, elment a merciszalonba, és kigurította az első vadiúj mercit ("merin") ami megtetszett neki. Az autós bevonulás is ezért.

Utolsó hivatkozás, egy másik ötlet megvalósítása Slavatól: elhatározta, hogy ír egy slágert/challenget a TikTok-ra. A dalocska szövege egyszerű, nagyjából annyit ismételget, "hogy nézd csak mit tudok, wow" egy kicsit cifrázva. Ha lehet hinni a TikTok számlálójának, a dalocskát máig több mint 880 ezer videóban használták fel. A táncolós videóktól az egész szofisztikált dolgokig, mint ez. Lehet őket nézegetni sokáig a TIkTok-on, de azért mértékkel :).

@salavat.fidai

##ямогувоттак ✏️ ##могутак ##творческийподход ##творческоехобби ##творческаяпрофессия ##art ##craft @slavamarlow

♬ Tik Tok Челлендж - SLAVA MARLOW

 Összegezve, Slava ráérzett valamire, és elkezdte gyártani. A piac pedig zabálja. Ha pedig zabálják, az sok bevételt hoz neki, ezek a srácok elég jól használják ki a nézettséget, reklámokat, termékelhelyezést. Slava tudja, hogy ez egyfajta zenei fastfood, és tényleg, mint egy mekis hamburger. Megeszed, jól esik, sokáig nem telít el. De valahogy az az érzésem, hogy egyszer még akar majd még többet mutatni. 
Youtube csatornáját érdemes lehet felkeresni némi nyelvtudás birtokában, sok itt nem mutatott dal van még, saját vlog anyagai normálisak, ötletesek, humorosak, aki esetleg beatmaker akar lenni, annak korai videói még hasznosak is lehetnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://inosztranyec.blog.hu/api/trackback/id/tr5116452264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása